Kac - ranking najlepszych sposobów na kaca

Kac - ranking najlepszych sposobów na kaca

UWAGA! Zalecamy kupowanie zaprezentowanych produktów w dobrych sklepach internetowych. Otrzymujemy informacje, że na serwisach aukcyjnych pojawiły się podrobione produkty.

Objawy kaca

Kac nieodłącznie powiązany jest z dobrą zabawą, w wyniku której wzrasta spożycie nadmiernej ilości alkoholu, czego efektem jest zatrucie organizmu nienaturalną dla niego substancją.

Głównym składnikiem wszystkich napojów „wyskokowych” jest etanol (alkohol etylowy). Po przedostaniu się do krwiobiegu, wraz z krwią, bardzo szybko rozprzestrzenia się po całym ciele. Alkohol etylowy zawarty w napojach alkoholowych odpowiada za stan tzw. upojenia alkoholowego. Jego picie zmienia jednak przemiany energii zachodzące w komórkach żywych organizmu, gdyż jest on wydalany praktycznie w całości w postaci zmienionej. Najczęstszymi dolegliwościami towarzyszącymi kacowi są ból głowy i utrata wody z organizmu, co powoduje odwodnienie.

Gdy pijemy, doświadczamy efektów działania etanolu, a dopiero potem, trzeźwiejąc – aldehydu octowego. Proces trzeźwienia oznacza, że alkohol rozkłada się do aldehydu, co z kolei zwiastuje kaca.

Aldehyd octowy z kolei musi rozłożyć glutation. Jeśli w organizmie znajduje się zbyt wiele alkoholu, zapasy glutationu w wątrobie wyczerpują się, pozwalając na wzrost poziomu toksycznego aldehydu octowego w organizmie, co wywołuje ból głowy i uczucie mdłości.

Alkohol przenika do żołądka, podrażniając nabłonek komórkowy. Pobudza również produkcję kwasu chlorowodorowego w żołądku. Jednym ze sposobów pozbycia się toksyn przez organizm jest wymiotowanie.

W trakcie picia z organizmu wypłukiwane są ogromne ilości niezbędnych minerałów, głównie potas i magnez, co znacząco zaburza jego równowagę elektrolityczną. Skutkiem braku tych minerałów może być znużenie i mdłości.

W trakcie wymiotów z organizmu zostaje wydalona również glutamina, która w naturalny sposób działa na organizm pobudzająco. Spożycie alkoholu skutecznie ogranicza jej produkcję. Po spożyciu alkoholu, kiedy zostaje on wypłukiwany z organizmu, produkcja glutaminy drastycznie wzrasta. Tak duże ilości tego środka stymulują mózg do pracy, tym samym uniemożliwiając sen, wypoczynek i potęgują uczucie nieuzasadnionego lęku.

Nadmierne spożycie alkoholu spowalnia również produkcję antydiuretyny, hormonu, który odpowiada za prawidłową gęstość moczu. W wyniku tej reakcji organizm wydala w moczu wodę, która jest mu potrzebna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dla równowagi organizm próbuje wchłaniać wodę nagromadzoną w tkankach. W tym procesie skurczeniu ulega także mózg, co prowadzi do bólów i zawrotów głowy.

Uczucie słabości, zawroty głowy i trudności w utrzymaniu równowagi, czyli nieodłączne elementy kaca są efektem zmniejszonej zawartości glukozy we krwi. W związku z tym, należy pamiętać o uzupełnieniu niedoboru cukrów.

Typowe objawy kaca to:

  • odwodnienie,
  • ból głowy,
  • znużenie,
  • mdłości,
  • rozstrój żołądka.