Kac - ranking najlepszych sposobów na kaca

Kac - ranking najlepszych sposobów na kaca

UWAGA! Zalecamy kupowanie zaprezentowanych produktów w dobrych sklepach internetowych. Otrzymujemy informacje, że na serwisach aukcyjnych pojawiły się podrobione produkty.

Sposoby na kaca

Kaca powoduje spożycie nadmiernej ilości alkoholu, czego efektem jest zatrucie organizmu nienaturalną dla niego substancją.

Głównym składnikiem wszystkich napoi „wyskokowych” jest etanol (alkohol etylowy). Po przedostaniu się do krwiobiegu, wraz z krwią, bardzo szybko rozprzestrzenia się po całym ciele.

Gdy pijemy, doświadczamy efektów działania etanolu, a dopiero potem, trzeźwiejąc – aldehydu octowego. Proces trzeźwienia oznacza, że alkohol rozkłada się do aldehydu, co z kolei zwiastuje kaca.

Nie wszystkie napoje alkoholowe zawierają go tyle samo, stąd liczy się nie tylko ilość, ale także jakość i rodzaj spożywanego alkoholu.

Biorąc pod uwagę procentowy udział metanolu w alkoholach, najkorzystniejsza dla organizmu jest kolejność:

  • spirytus,
  • czysta wódka,
  • wódki gatunkowe,
  • whisky,
  • koniak,
  • wino.

W trakcie picia z organizmu wypłukiwane są ogromne ilości niezbędnych minerałów, głównie potas i magnez, co znacząco zaburza jego równowagę elektrolityczną. Przed alkoholową imprezą dobrym posunięciem będzie zaopatrzenie się w środki uzupełniające poziom elektrolitów w organizmie.

Można je nabyć w aptekach, gdzie dostępne są w postaci tabletek do połykania lub musujących. Najlepsze będą kompleksowe, typu dwa w jednym, tzn. magnez plus potas. Skutecznie pokryją braki tych pierwiastków. Pomocne bywają także tabletki musujące wapna z witaminą C i napoje izotoniczne.

Uczucie słabości, zawroty głowy i trud w utrzymaniu równowagi, czyli nieodłączne elementy kaca są efektem zmniejszonej zawartości glukozy we krwi. W związku z tym, należy pamiętać o uzupełnieniu niedoboru cukrów.

Kiedy dopadnie kac należy:

  • Uzupełnić cukier. W tym celu poleca się wypicie szklanki osłodzonej herbaty, zjedzenie dwóch łyżeczek cukru popitych szklanką soku pomidorowego (dodatkowy potas) lub marchwiowego. Można zjeść porcję miodu, dżemu lub słodkich winogron – zawarta w nich fruktoza ułatwi przetworzenie alkoholu przez organizm.
  • Wypić coś kwaśnego: kefir, kwaśne mleko, wodę z ogórków. Zjeść kwaśną zupę: żurek, barszcz czerwony, kapuśniak.
  • Napić się mocnej kawy z cytryną.
  • Zjeść coś tłustego – rosół, jajecznicę.
  • Zażyć dwie tabletki środka przeciwbólowego.
  • Uzupełniać płyny. Pić duże ilości soków i wody, najlepiej niegazowanej wody mineralnej.
  • Wziąć długą kąpiel i zimny prysznic.